Het Oost-Vlaams Kamerorkest
Een beloftevolle start
Het Oost-Vlaams Kamerorkest, zoals het nu heet, werd in 1983 opgericht onder de naam ‘Kamerorkest van Jeugd en Muziek Aalst’ en de jonge leden, allemaal strijkers, hadden net hun sporen verdiend in de muziekacademie van Aalst. De dirigent en stuwende kracht achter het ensemble was François Schollaert, toen leraar aan de muziekacademie, klarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en voorzitter van Jeugd en Muziek Aalst.
Op een bepaald moment kon het orkest niet meer in aanmerking komen als jeugdorkest en is het als ‘Oost-Vlaams Kamerorkest’ een meer onafhankelijke koers gaan varen.
De jonge en enthousiaste strijkers van toen zijn samengebleven en geleidelijk aan is de groep uitgegroeid tot een twintigkoppig ensemble. Tien violisten, vier altviolisten, vier cellisten en een contrabassist, die elkaar muzikaal heel goed aanvoelen en die een stevige orkestervaring hebben opgebouwd.
Deze vaste strijkersgroep is de ruggengraat van het Oost-Vlaams Kamerorkest.
Een soepele bezetting rond een kern van strijkers
Het Oost-Vlaams Kamerorkest wordt voor elk concert op maat samengesteld rond de vaste groep van strijkers en kan daardoor een aantal mooie troeven uitspelen.
In zijn basisbezetting is het Oost-Vlaams Kamerorkest een strijkorkest. Het heel specifieke oeuvre voor strijkorkest, dat bij niet-professionele ensembles weinig aan bod komt, is het basisrepertoire van het ensemble.
Daarnaast heeft het orkest een jarenlange ervaring opgebouwd in het iets uitgebreidere kamerorkest-repertoire, waarbij de strijkers worden aangevuld met een beperkte groep blazers en eventueel slagwerk. Een bezetting op maat.
Voor grote gelegenheden nam het orkest al een paar keer symfonische proporties aan. Grote meesterwerken uit de symfonische literatuur stonden reeds op de affiche: De Schilderijententoonstelling van Moessorgski, Koorfantasie van Beethoven, Carmina Burana van Orff, Rhapsody in Blue van Gershwin, Dierencarnaval van Saint-Saëns, The Planets van Holst…
Bij zijn repertoirekeuze beperkt het orkest zich niet in de tijd: barok, klassiek, romantisch en hedendaags worden allemaal met evenveel zorg voor stijl en met hetzelfde enthousiasme aangepakt.
Het Oost-Vlaams Kamerorkest voor jonge muziek…
Regelmatig voert het Oost-Vlaams Kamerorkest werk uit van twintigste eeuwse meesters, Bartok, Britten, Janacek, Villa-Lobos, Vaughan-Williams… Maar ook recent werk van componisten van bij ons komt regelmatig aan bod: Willem Kersters, Marcel De Jonghe, Maarten van Ingelgem, Freddy Van Laer… Van een aantal van hen verzorgde het orkest al meerdere creaties, wat er op wijst dat deze componisten hun muziek bij het Oost-Vlaams Kamerorkest in goede handen weten.
De muziek heeft haar rechten, maar ook het publiek heeft die. Voor zijn hedendaagse repertoire gaat het Oost-Vlaams Kamerorkest altijd op zoek naar werk dat voldoende kwaliteit biedt en dat tegelijk aangenaam in het oor klinkt.
Een lage drempel – een hoog muzikaal niveau
Bij de keuze van de stukken wordt bewust uitgegaan van twee dingen: de kwaliteit van de composities en het technische kunnen van de groep. Alleen technisch haalbare stukken kunnen muzikaal ook goed afgewerkt worden. Dat is een belangrijk doel van het Oost-Vlaams Kamerorkest: amateur-muzikanten de kans geven om op een hoog niveau muziek te maken, uitdagend maar haalbaar voor hun technisch kunnen.
Muzikale afwerking én speelplezier zijn belangrijk. Dat is het evenwicht dat we nastreven.
Het Oost-Vlaams Kamerorkest wil in de eerste plaats een thuis zijn voor muzikanten uit de regio met een degelijke academie-opleiding, die niet kiezen voor een professionele carrière in de muziek maar die wel op hoog niveau willen blijven musiceren.
Nieuwkomers worden gemakkelijk in de groep opgenomen, en elke keer blijkt hoe verbazend snel ze zich in de routine van het orkest inwerken. De opvallende musiceervreugde van het orkest is daar niet vreemd aan. Telkens opnieuw merkt het publiek hoe geëngageerd en gedreven de orkestleden spelen, en dat enthousiasme werkt aanstekelijk.
De sfeer is heel gemoedelijk en ontspannen, maar gemusiceerd wordt er met veel inzet, passie en concentratie.
Solisten in de schijnwerpers
Jong talent krijgt bij het Oost-Vlaams Kamerorkest de kans om podiumervaring op te doen en het soleren onder begeleiding van een orkest onder de knie te krijgen.
Maar het Oost-Vlaams Kamerorkest werkt ook samen met solisten die intussen naam gemaakt hebben: Renaat Beheydt, Ludwig Van Gijsegem, Diane Verdoodt, Thomas Dieltjens, Bart De Kegel, Kris Coolsaet, Barbara Deleu, Philippe Thuriot… het zijn stuk voor stuk gevestigde waarden in de muziek.