Oost-Vlaams Kamerorkest

Reinilde Leyers

Reinilde Leyers

Reinilde Leyers werd geboren in Turnhout en komt uit een muzikale nest.

Zij begon haar studies piano en viool aan de Muziekacademie te Zaventem.

Op haar 16de kreeg ze de leiding over het Sint-Jozefskoor dat 3 jaar later een 2de prijs won in het Nationaal Koorfestival in de Singel in Antwerpen. In de 8 jaar dat ze er dirigeerde werd geregeld beroep gedaan op instrumentale ensembles.

Een hoogtepunt was het Brahms concert met muziek voor koor en piano waar kersverse Koningin Elisabeth laureaat Robert Groslot de piano partij voor z’n rekening nam.

Zij ging verder studeren aan het Lemmensinstituut te Leuven waar ze viool volgde bij André Delcourte, kamermuziek bij Hans Mannes en piano bij Eva Kornizewska.

In 1985 behaalde zij Eerste prijs viool en het laureaatsdiploma. In 1985 won ze een beurs van de Italiaanse regering waarmee ze zich vervolmaakte in Accademia Chigiana in Siena bij Franco Gulli en Henryck Szeryng. Sinds 1990 is ze tweede solist viool in het orkest van de Vlaamse Opera.

Orkestervaring deed zij op bij de Munt, I Fiamminghi, Vlaams Kamerorkest en de Kameropera.

Kamermuziek speelde zij bij het Arensky pianotrio, Horta Harpkwintet, Paul Collaer ensemble van het Festival van Vlaanderen Mechelen. Reinilde is tweede viool in het Finarovsky strijkkwartet met solisten uit het orkest van de Vlaamse Opera en het kwartet en pianotrio Arte Amanti.

In 2009 richtte ze het internationaal kamermuziek festival Arte Amanti op waar Jong Talent en internationale artiesten aan bod komen buiten het grote cultuurcircuit.